Nieuwe pagina aanmaken

Uit Heijermans
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wellicht wil je niet alleen bestaande artikelen bewerken, maar ook zelf een nieuw artikel aanmaken. Dat kan! Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

Klik op een rode link
Een rode link op een pagina betekent dat de link naar een nog niet bestaand artikel verwijst. Door op die rode link te klikken, krijg je een bewerkingsscherm.
Gebruik het zoekvak
Rechts bovenin je scherm vind je een zoekvak. Typ de naam in, typ <enter> en je ziet of er al een artikel onder die titel bestaat. Als het nog niet bestaat, klik dan op de rode link, zodat je het bewerkingsscherm krijgt.

Je kunt in het bewerkingsscherm de tekst en de wikicodes voor het nieuwe artikel typen, en vervolgens op Pagina opslaan drukken. Dan is de eerste versie van je nieuwe artikel klaar!

Navigatie en structuur

Voordat je een nieuw artikel maakt, is het altijd een goed idee om even te zoeken of er al geen artikel bestaat met een iets andere titel of met een synoniem. Wikipedia bevat namelijk al zeer veel artikelen dus is de kans groot dat er al iets over dat onderwerp bestaat. Daarom kijk je best ook eens na of de informatie die je wilt toevoegen niet op een algemener artikel past. Indien je toch een apart artikel aanmaakt kan je best links toevoegen naar je nieuwe artikel zodat men het kan vinden. Zo is het bijvoorbeeld aangewezen dat de artikelen "Geschiedenis van Gent" en "Lijst van burgemeesters van Gent" gelinkt worden vanaf de pagina "Gent" zelf.

In de linkerbalk van een pagina kun je steeds op "Links naar deze pagina" klikken om te controleren of er veel andere artikelen verwijzen naar je artikel.

Help! Wordt mijn artikel verwijderd?

Sjabloon:Infobox |

|
20pxTip: Komt je artikel toch op de beoordelingslijst?
Raadpleeg dan de bijbehorende hulppagina!

|} Na het opslaan verschijnt je artikel op de lijst met nieuwe artikelen. Meestal wordt het dan binnen enkele uren gecontroleerd door andere Wikipedianen. Daarbij wordt gelet of het artikel aan de uitgangspunten van Wikipedia voldoet.

Wanneer een artikel niet voldoet, kan het genomineerd worden voor verwijdering. Er wordt eerst een speciaal sjabloon geplaatst op het artikel. Op de pagina Te beoordelen pagina's vind je een overzicht van de artikelen die zijn genomineerd voor verwijdering. Dat een artikel op die pagina staat, betekent niet altijd dat het verwijderd wordt. Iedereen heeft in principe twee weken de tijd om het artikel op te knappen of bezwaar te maken tegen verwijdering.

Enkel pagina's die pure onzin bevatten of letterlijk zijn gekopieerd van een andere website kunnen direct verwijderd worden van Wikipedia. Het verwijderen van pagina's wordt gedaan door moderatoren.

Overlevingstips voor je nieuwe pagina

Zo kun je voorkomen dat je pagina in problemen komt:

  • Vermeld bij een nieuwe pagina altijd je bronnen.
  • De informatie van een heel korte pagina kan misschien beter worden toegevoegd aan een wat algemener onderwerp.
  • Het schrijven van een nieuwe pagina kan tijdrovend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je de pagina wilt opslaan om er later verder mee te werken. Laat dit weten door de code {{Meebezig}} (zie Sjabloon:Meebezig) aan het begin van het artikel te zetten. Zo voorkom je dat de pagina in de tussentijd als onvoldoende wordt beoordeeld. Probeer wel het artikel binnen enkele dagen op een acceptabel niveau te brengen.
  • Een nieuwe artikel kan je ook eerst opzetten in je eigen kladblok. Je vindt je persoonlijk kladblok in het menuutje boven aan elke pagina. Als je artikel dan af is plaats je het daarna in de hoofdnaamruimte.

Een artikel vertalen

Sjabloon:Infobox |

|
20pxTip: Heb je inspiratie nodig?
Kijk dan eens naar de suggesties op de hotlist!

|} Wil je een anderstalig artikel naar het Nederlands vertalen, bijvoorbeeld van de Engelstalige Wikipedia? Een paar tips:

  • Neem niets klakkeloos over. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over het onderwerp en controleer de feiten aan de hand van onafhankelijke bronnen.
  • Sommige wikicodes - met name sjablonen - werken niet goed of anders. Interne links moeten aangepast worden.
  • Vermeld welke artikel(en) je hebt gebruikt voor de vertaling, inclusief de versie dan wel datum.

Zie ook onze uitgebreide tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia.

[overgenomen van nl.wikipedia.org]